Uudenvuodenlupauksia

Tänä armon vuonna, jos vaatejumalten suurin mahti suo, yritän erottautua ikihyviksi seuraavista huijarivaatekappaleista. Oikeasti uudenvuodenlupauksia on vain yksi: osta harkiten vain sellaista, mitä uskot laittavasi päälle vielä 5 vuoden päästä. Mutta ne huijarivaatteet. Uskokaa varoittavia esimerkkejäni. Niistä tulee vain paha mieli ja mokaostosmorkkis.

***

1. Mukaprässihousut

Jos pöksyistä karkaavat prässit heti ensimmäisessä pesussa, tekee mieli repiä mokomat. Mukaprässihousuilla on tapana olla helposti rypistyvää kangasta, johon jostain kumman syystä ryppyjä syntyy kuin mummon poskeen, mutta uudet prässit ei kaikesta maailman höyrytyksestä ja poppakonstivipellyksestä huolimatta ota enää kiinni.

***

2. Kaupanpäällerievut

Ahneus on rumaa. Kun tilaat mahtavasta postimyyntikatalogistamme miljardilla eurolla, lähetämme sinulle kaupan päälle mitä mainioimman one-size-fits-all-paitulin. Katsokaas, meillä jäi tälläinen erä näitä, kun eivät menneet edes kaupaksi. Ota sinä nyt se nurkkiisi kierimään, kunnes teet kuten kaikki muutkin: kiikutat sen kaupanpäällerievun kirpparille ja ihmettelet, miksei kukaan halua ostaa käyttämätöntä paitulia, vaikka niitä on tälläkin kirpparilla tarjolla ainakin 20 kappaletta.

***

3. One-size-fits-all

Tämä ei ole salaisuus. Yksi ja sama koko ei mahdu kaikille. One-size-fits-maybe-the-avarage on todennäköisempää. Isoille se ei mahdu ja pienille se on liian iso. Simppeliä. Siksi nykyään onkin lanseerattu One-size-fits-most-tuotteet. Paljon realistisempaa. Silti ihan pöljää. Usko pois, se ei vain mahdu.

***

4. One-size-fits-most

Huijausta. Ks. edellinen

***

5. Taikurivaatteet


Kerran kauan sitten siskoni osti maailman hienoimmat beiget housut Ranskasta. Niitä käytettiin ja kadehdittiin, kunnes tuli pesun aika. Pesulappu ei edes kieltänyt vesipesua, mutta neuvokkaana tyttönä sisko päätti silti pestä rakkaat byysansa paljussa. Eipä hän tiennyt olevansa ihan oikeiden taikurihousujen omistaja. Sellainen suhina ja poksunta paljusta kuului. Lopputuloksena oli kuin taikuudesta pienentyneet pöksyt – vain pituussuunnassa tietenkin. Taikurivaatteita ovat myös jännittävästi pesussa lyhenevät perustopit ja ne kummalliset paidat, jotka vuosien käyttämättömyyden jälkeen näyttävät jotenkin kummasti liian pieniltä, vaikket ole lihonnut grammaakaan.

***

6. Tää-on-niin-halpa-lumput (syystäkin)

Alennuspimahduksissa tulee aina välillä tehtyä aivan hirvittäviä virheostoksia. Pahimmat niistä käyvät vain kerran päällä, jonka jälkeen vaivun mokaostosmorkkikseen. Kai siihen sitten on syy, että kokonainen rekillinen akryylisiä oransseja kokoneulepukuja huutelee keltaisin alekyltein. 1 € on toimiva hinta vain kirpparilla. Vaatekaupassa siihen on koiperhonen haudattuna.

***

7. Ihan melkein oikean kokoiset vaatteet

Se on pikkuisen liian pieni, mut mähän tietenkin laihdun juuri tämän verran. Juu. En. No mut tää seuraava koko on pikkuriikkisen liian iso, mut se ihan varmasti kyllä on salainen taikurivaate. Juu. Ei ole. Liian pienet vaatteet eivät suurene koskaan ja liian isot varmasti vielä venyvät pikkuisen lisää käytössä. Julmaa, mutta totta.

***

8. Nyppylän kuningattaret

Siis ne (trikoo)vaatteet, jotka näyttävät yhden käyttökerran jälkeen selänkuorintakintaalta kaikkine nyppyineen. Ne, joiden kohdalla nukkaleikkurit tekevät itsemurhan ja joita kunnollinen nyppyyntymätön kangaspakka ei tunnusta edes etäisiksi sukulaisikseen. Erityiskiitosta saa kaikki rintojen tai takapuolen kohdalta nyppyyntyvä, sillä sellainen vaate päällä näyttää siltä, että on joko epäillyttävästi hieronut rintojaan tai takapuoltaan ihan pikkuisen liikaa.

***

9. Hikihautomot

Sen lanka tuntuu pikkuisen narskuvalta sormia vasten ja vähän kuivemmat käden jäävät siihen kiinni, mutta silti (hei kato ny kuin kiva väri ja malli) raahaat sen kassalle. Myöhemmin ihmettelet, miksi kummassa kainaloissasi on kamalat hikiläikät ja olosi on niljakas. Vastaus löytyy pesulapusta: akryyliä!

***

10. Niljakkaat jääkaapit

Se tuntuu pikkuisen muoviselta sormia vasten, eikä se edes hyväile ihoa, mutta jostain kumman syystä pidät sen plastisuudesta ja kiiltävästä pinnasta. Se nostaa sellaisen kylmän niljakkaan hien pintaan, joka on sallittua vain jääkiekkoilijoiden munasuojissa. Usein siihen liitetään sanat wet look, vaikka oikeasti sitä tulisi kutsua sweat lookiksi.

***

Mainiota, julmurivaatteetonta
uutta vuotta
& säihkyvää iltaa!


***

6 kommenttia:

Chatrin said...

Hahhahhaa :D Mä käytän noista 100 % akryyleistä nimitystä akryylipläjäys. Aika kuvastava. Iloista Vuotta 2010!

Hanstu said...

Chatrin: Elikkä sun ja mun akryylivaatteiden lemmenlapsi on *ta-daa!* akryylihikipläjäyshautomo :D

Kiitos samoin!

Anonymous said...

1. Prässit saa uudelleen silitettyä parhaiten luonnonmateriaaleihin (villasilkki se kaikkein luksus versio), jotka ovat juurikin niitä helposti rypistyviä… keinokuidut eivät ehkä rypisty, mutta niissä ei myöskään pysy prässit ellei niitä ole ”huijattu” ompelemalla…
5. Puuvilla ja pellavavaatteet kutistuvat AINA ekassa pesussa. Ihan sama mitä pesulaput sanovat. Ei pitäisi olla yllätys kenellekään, joka hoitaa taloudessa sen pyykkäyksen. Tämän takia mm. ateljeeompelijat pesevät kankaat ennen ompelua.
8. Nukkaantuminen johtuu tekstiilikuitujen purkautumisesta. Useimmiten kyseessä on juurikin ihmisen luomat tekokuidut. Toki myös esim. puuvilla voi nukkaantua/nyppyyntyä ja silloin on materiaaliin käytetty liian löyhäkierteistä kuitua. Yllätys, yllätys näissä tapauksissa useimmiten myös kyseessä mahdollisimman halvalla tuotettu tekstiili.
9. Juuri näin. Ja ihan selvällä kansankielellä: akryyli on yhtä kuin muovi!
Kiva että joku ”paasaa”. Kiitos! :D

Hanstu said...

Anonyymi: Kiitos kommentistasi! Ihanaa, että joku tietää näistä ihan oikeat faktat! Koko jutun idea lähti siitä, kun taistelin eräiden tekokuitupöksyjeni kanssa ja totesin, ettei niihin saa enää prässejä, vaikka tekisi mitä :)

Riehu said...

Ahhahaaa! Tämähän oli virkistävä uuden vuoden pläjäys, nauroin, kiitti siitä. :D

Hanstu said...

Riehu: Hihi. Ollos hyvä :)

Post a Comment