Lucia, se vaikeasti syttyvä tapaus

Kynttiläpäisen marttyyrineidon paikasta on kisattu jo Ruotsissa 1700-luvulla. Sieltä perinne rantautui Suomeen ja yleistyi suomenruotsalaisten keskuudessa 1930-luvulla. Turussa kruunattiin tänä vuonna yllätyksekseni vasta 31. Lucia joten suuntasin hyvässä seurassa sunnuntain ratoksi katselemaan, kuinka vaalean tytön kutreille valuu steariinia, lapset itkevät, nuokkuvat lattialla ja kyselevät "Joko se palaa?".


Pyhä Lucia oli sisilialainen marttyyri, joka surmattiin vuonna 304. Tyttö oli rikkaan perheen kristitty kaunokainen, joka kieltäytyi kaikista avioliittotarjouksista omistaakseen koko elämänsä köyhien auttamiselle. Eräskin toisen rikkan perheen katala kosija ei kyennyt sulattamaan saamiaan rukkasia, joten hän julmasti ilmiantoi Lucian keisarin joukoille (kristityt olivat tuolloin pahiksia).

Sotilaat vangitsivat neidon ja päättivät häväistä tätä pahimmalla mahdollisella tavalla: avioliitosta kieltäytyneelle pihtarille määrättiin pakkotyöpesti ilotalossa. Suunnitelma meni mönkään, kun neito jähmettyi niin, ettei häntä pystytty viedä mihinkään. Katkerat sotilaat päättivät tuikata tytön tuleen, vaan eipä lähtenyt neito roihuamaan. Lopulta Lucia mestattiin miekalla.

Lucia kuvataan usein ihmisen silmää lautasella tarjoilevana neitona, sillä legendan mukaan ennen mestausta roomalaiset kaivoivat Lucian silmät lusikalla päästä, mutta nepäs kasvoivat tuosta noin takaisin. Siksi *yllätys, yllätys* Luciaa pidetään sokeiden suojeluspyhimyksenä.

Tänään Lucialla ei ollut mukanaan tarjotinta saatika yksiäkään ylimääräisiä ihmissilmiä. Hyvin se kuitenkin veti. Niin hyvin, että eräskin bloggari kavereineen jäädytti itsensä siinä kirkon ulkopuolella saadakseen nähdä, kuinka koko valkopukuinen kööri vetää kuninkaallisvilkutukset ja siirtyy sen jälkeen heppakyytiin, joka näyttää vähän siltä, että prinsessa-Barbiella on ikävä sen glitterikärryjä.

***

Tarinan veijarimaiset faktat Jaakko Heinimäen
takuuhauskasta pyhimyskirjasta
"PYHÄT Pieni mies jalustalla ja pyhiä naisia"
(Seven, 2000)

***

0 kommenttia:

Post a Comment