Vintage on paha sana

Se on sellainen sana, joka saa aivan liikaa huomiota. Sellainen, joka näyttää ihanalta, mutta harvemmin se lunastaa lupaustaan. Vintage haisee, on kummallisesti mitoitettua ja parhaimmillaan ehtaa hikisenkutiavaa tekokuitua.

Vintage on sellainen sana, joka antaa turhaa ja ylimitoitettua lisäarvoa vaikkapa rasvankäryisille ja auringonpolttamille keittiöverhoille. Se on yhtä käytetty ja raiskattu kuin useimmat tuotteet, jotka tuota nimitystä haluavat etuoikeutetusti käyttää. Kirppareilla se ilmestyy hintalapun määritelmään, jos tuote on valmistettu ennen armon vuotta 1990.

Uusiovintage on pelle liian pienissä ja hapertuneissa korkokengissä. Joku ei kuulu joukkoon ja se taitaa olla tuo yliarvostettu vintage-sana. Kutsukaa sitä vain kiltisti uusvanhaksi tai mielikuvituksen puutteeksi. Huokoinen paperi, pikku pitsi ja ah-niin-romanttinen-fontti eivät hämää minua. Tätä tuotetta valmistettaessa ainut vintage-henkinen asia oli kolmannen maan hikipajan yksinäinen ompelukone. Riistäjät. Olisitte edes antaneet käyttöohjeet mukaan.

Googlessa vintage-sana muuttuu kunnon rämeeksi. Sellaiseksi, jolle ei mennä, jos mielitään koskaan reissusta takaisin kotipirttiin nukkumaan. Googlessa sen täydellisesti istuvan ja tietenkin naurettavan edukkaan vintage-mekon etsinnät voivat jatkua ikuisesti. Vääriä osumia matkalle osuu noin puolet – vintage kun on nyt vielä muodikasta. Jossain pienessä putiikissa se silti vielä odottelee minua kahisevine helmoineen. Tiedän, että löydän sen joskus ulkomaanmatkalla aivan vahingossa. Sitä on kohtalo, vaikka hakutuloksia Google löytäisikin ainakin miljoona.

Haaveet vievät suosikkini www.vintageadbrowser.com-sivuston pariin katselemaan vanhoja mainoksia tuntikausiksi. Ilmoitukset hassuista pariskuntauikkareista ja skottiunimyssyistä antavat toivoa haavoittuneelle vintage-rakkaudelleni. Vaikken tulekaan koskaan omistamaan unelmieni vaaleansinistä museorekisteriautoa, voin aina kietoa sen uusvintagen pitsihuivini pikkuisen tiukemmalle kaulaani ostaessani taas yhden kirjan verran iloisia vintage-mainoksia kirjahyllyni täytteeksi. Vintage on paha sana. Se on ollut lähiaikoina kovin uskoton.


In English:
Vintage is something sweet that most
likely fails you right away. It's a word
that shouldn't have the opportunity to spoil
old cute things with ridicilous prizes and
empty promises. Luckily vintage ads never fail.
Could browse them forever.

***

2 kommenttia:

Pihla said...

Ou, kiitti vintage linkistä :) Nyt riittääkin katseltavaa.

Hanstu said...

Pihla: Ole hyvä :) Varo vaan, siellä saattaa vierähtää tunti jos toinenkin!

Post a Comment