Ei räpsitä!

Valokuvauksenopettajallamme oli meille Amk:ssa vain yksi tärkeä neuvo. Se kuului lyhyestä naisesta saksalaisella volyymillä ja murretulla ärrällä niin vakuuttavasti, että jokainen vuosikurssiltamme muistaa varmasti edelleen tuon käskyn. Niin. Digikuvaus. Unohda filmin herkkyys, valotusaika ja harkittu sommittelu. Aina voi räpsäistä uuden kuvan, jos edellinen näytöllä näkyvä on huono. Digiaikana valokuvaus on menettänyt jännityksensä. Lopputulos ei enää yllätä.

Tein kuitenkin muutama viikko sitten ostoksen, joka tuo sellaista jännitystä tulevaan kesääni, että pitsisukkani pyörivät jaloissani jo pelkästä ajatuksesta. Yhtäkkiä tuon suomalaistuneen saksalaissyntyisen opettajan ilmoille useaan kertaan huudettu neuvo on kultaakin kalliimpi: tällä kameralla ei muuten räpsitä!

Kamerani on naurettavan kevyt Diana F, 1960-luvun hittituotteen uudelleensyntynyt versio. Sillä kuvat muuttuvat ikuiseksi ihmemaaksi, koska huonosta laadustaan johtuen kamera vetää värikontrastit vähän unenomaisemmiksi. Kuvat ovat neliöitä ja yhdestä filmistä niitä tulee vain 12 kappaletta – jos vain kaikki ruudut ovat onnistuneita. Odotettavissa on ainakin valovuotoja ja kaikkea muuta ennustamattoman jännittävää. En ole valokuvaaja, se on varmaa, mutta tämän kaverin kanssa kesää tulee katseltua vähän toisenlaisen linssin takaa.

Ai miksi vain kesää? Onhan noita vuodenaikoja yhteensä neljä. Valitettavasti Diana kaipaa onnistuneesti valottuneisiin kuviin kirkasta päivää. Enpä siis hukkaa filmiäni, vaan uskon muita pohjoismaisia harrastajia. Ensimmäinen rulla menee ainakin ihan kokeiluksi, mutta onneksi uuden harrastukseni alkukustannukset eivät olleet aivan hirvittävät: hintaa kameralla oli vain 45 €. Kallista harrastuksesta tulee, jos innostuu räpsimään. Filmistä ja sen kehityksestä kun saa pulittaa euroja valokuvausliikkeen pojille pikkuisen enemmän.

Palaan aiheeseen varmasti vielä usein. Toivottakaa suhteellemme onnea, sillä sitä tarvitaan varmasti!

***

In English:
I've warmed up to the thought of getting
myself a real Diana-camera. Lomography
is truly inspirational way of seeing the world.
Sadly I'm not a photographer, but still I invested
in my very own Diana-camera. I guess I'll just
try to learn it all in action. And man, I couldn't
be more excited about this. The only sad thing is
that it's possible to take photos with Diana
only in the summertime here in Finland.
We're not blessed with too much of light.

***

4 kommenttia:

Marianne said...

Kiva oli löytää sun blogiin ensimmäistä kertaa. :)

Hanstu said...

Marianne: Tervetuloa :) Kivaa, kun uudet tyypit löytävät tänne..! Taidan suunnata kurkkimaan blogiasi paremmalla ajalla :) Nähdään taas kommenttibokseissa!

Mimi said...

Olen vähän harkinnut just ton Dianan ostamista, tiedätkö kuinka paljon filmin kehitys suunnilleen maksaa? :)

Hanstu said...

Mimi: Filmin kehitys ainakin Turussa maksaa 20 €. Siihen kuuluu kuvien skannaus cd:lle, joten mielestäni se on ihan kelpohinta. Kallis, mutta kelpo. Kuulemma hyvin harvoin filmistä löytyy 12 kappaletta onnistunutta kuvaa, joten se sitten nostaa yhden kuvan hintaa... Lisäksi Dianaan myydään lisäosaa, joka mahdollistaa tavallisen filmin käytön. Tällöin kehityksen hinta tietenkin putoaa :)

Post a Comment