Hei hoi, Haitaripaini!Turku jakaa
Euroopan kulttuuripääkaupunkitittelin vuonna 2011 yhdessä Tallinnan kanssa. Yleisessä turkulaisessa keskustelussa on haukuttu hanke sillan alle jo moneen kertaan. Ennen kuin yhtään ohjelmanumeroa on nähty, on päädytty hölmöön asetelmaan: kaikki vastaan kulttuuripääkaupunkihanke. Itse en ihan osaa ottaa kantaa. Olen harmaalla alueella – molemmilla puolilla pöytää on painavaa argumentointia.

Sunnuntaina kulttuuripääkaupunki antoi voimakkaan näytteen tulevasta. Yksi hankkeen suurimmista projekteista on
Kimmo Pohjosen kaksiosainen haitarin ja painin yhdistävä spektaakkeli. Hmph. Haitaria ja painia.
Haitaripainia? Ajatus ei aluksi sytyttänyt, mutta Pohjosen haastattelun luettuani innostuin.

Ajatus ei ole nimittäin uusi. Ennen haitaria soitettiin painiottelujen temmellyksessä, sillä kulttuuri urheilutilaisuudessa helpotti lipunmyyntitulojen verotusta. Yhden miehen orkesteri palveli painijoita – kovassa väännössä syntyneet pierut kun jäivät musiikin alle.

Lisämaustetta (ja mielenkiintoa) haitarin ja painin liitto sai
Logomosta, ihan uudesta VR:n vanhaan konepajaan rakennettavasta luovan talouden, taiteen ja kulttuurin keskuksesta, jonka Haitaripainia-esitys valtasi kulttuurin käyttöön ihan ensimmäistä kertaa. Kun ilmaisia lippuja tarjottiin työn puolesta, päätöksenteko ei kestänyt kauaa:
"Ei sunkka siäl lipui mul olis?".
Keskeneräinen Logomo hurmasi. Kulunut teollinen rouheus ja avarat hallit kiehtovat. Esitystila oli rajattu väliaikaisilla seinillä korkean komeuden keskelle ja katsomossa tunnelma oli yllättävän intiimi.

Painimatolle ilmestyi mies haitareineen ja pian seurasin uskomatonta fyysistä vääntöä. Liikkeitä, joihin en koskaan taipuisi. Voimaa, jota ei tule vartalostani koskaan löytymään. Tarjolla oli perinteistä painia enemmän venyttelyä ja harjoitteluliikkeitä. Jotakin, mikä muistutti ehkäpä nykytanssia.

Esityksen juoni mukaili suomalaisen painin historiaa siirtyen välillä poliittisen kannanoton ja osittaisen nationalisminkin puolelle.
Suomen Painiliiton avulla spektaakkeliin koottu, oikeista painijoista koostuva painiryhmä Helsingin Nelson antoi kaikkensa. Mukana oli niin entinen moninkertainen olympiavoittaja kuin nuori, kaunis nainenkin – painijoita kaikki.

Vuonna 2011
Paavo Nurmen Stadionilla nähtävä
Taistelu 2011 tulee olemaan näkemäni Haitaripainin huipennus, jonka ohjaa
Kari Heiskanen.
Ei, en ole ostanut lippuja, vaikka sunnuntainen esitys olikin yllättävän hieno ja osittain hauskakin.

Mukana olleen ystävän sanoja lainaten taidan ottaa ensimmäistä kertaa kantaa kulttuuripääkaupunkivuoden tapahtumiin: Miksi kummassa turkulaista kaupunkikulttuuria edustaa helsinkiläinen maaseutukulttuuriin keskittynyt esitys? Itse jäin miettimään, mikseivät turkulaiset keksineet yhdistää vaikkapa jääkiekkoa, kokkausta ja kuorolaulua? Eiku se onkin tehty jo: "
Hunajata, hunajata, hunajata sulle....". Njäh. Ehkä tässä tapauksessa tarvitaan myös pikkuisen ulkopuolista kulttuuriapua.
***