Fotografiska Museet,
veit sanat suustani

Jos kertoisin, mitä kuvassa näin, loppuisivat tuhat sanaani kesken. Jos kuvailisin, kuinka vaikuttunut olin, et uskoisi kuitenkaan. Hetken olin sanaton. Ajatuksia täynnä, inspiroitunut ja toiveikas. Tunti ja toinenkin hupenivat pimeissä saleissa kuvia tuijottaen. Taiteen filosofian professori huuteli ajatusteni takaa: "Katso, miten se katsoo sinua!", ja minä tuijottaa toljotin.


Kuinka monesti olinkaan kulkenut tukholmanvuoteni aikana rakennuksen ohi surkutellen sen tyhjää kohtaloa. Kuinka usein olinkaan katsellut sen tiiliseiniä kiireessä huomaamatta laivaa muistuttavaa muotoa. Joku tiesi paremmin ja perusti Fotografiska Museetin Slussenilla sijaitsevaan vanhaan tullirakennukseen, jossa tämän kesän parhaus tarjoiltiin viiden näyttelyn voimin:

• Annie Leibovitz – A Photographer's Life, 1990–2005
• Vee Speers – A Birthday Party
• Joel-Peter Witkin – Bodies
• Lennart Nilsson – Ett Barn Blir Till
• Anders Petersen – From Back Home

Päänsisäinen Tukholman karttani sai yhden ruksin lisää. Tänne on mentävä uudelleen. Vaikka sanat suustani loppuivat jäi häilyvä kuvamuistio mieleen.

***

In English:
If you go to Stockholm, Fotografiska Museet is
a must visit place. My visit there last week was
one of the best things that have happened this
summer. I was so impressed that I ran out of words.
You must see those photographs yourself.

***

2 kommenttia:

Anonymous said...

Muistatko, mihin saakka mainitsemasi näyttely on esillä? Itsekin vietin yhden kesän Tukholmassa, ja kyseinen rakennus oli päivittäisen matkani varrella. Sitä korjattiin silloin, ja käsittääkseni siihen suunniteltiin alun perin ABBA-museota.

Hanstu said...

Anonyymi: Tuolla Fotografiskan kotisivuilla kerrottiin seuraavaa:
Annie Leibovitz 21.5.–12.9.2010
Vee Speers 21.5.–5.9.2010
Joel-Peter Witkin 21.5.–22.8.2010
Lennart Nilsson 21.5.–5.9.2010
Anders Petersen 10.6.-5.9.2010
...eli vielä ehtii! Kiitos luojan, ettei rakennukseen tehty ABBA-museota (vaikkei mulla mitään ABBAA vastaan ookkaan) :D

Post a Comment