Kill your darlings

Kirjoittaja rakastaa aina tekstiään. Olkoot sitten kyse otsikosta taikka sloganista, sen ollessa onnistunut, tekijä haluaa vaalia sitä suurella hellyydellä. Pienokaiseen ei saa kajota. Sitä ei saa pilkkoa syyttä, eikä ajatusviivaa saa poistaa ilman lupaa.

Koulussa se opetettiin: "Kill your darlings". Siis kaikki ne pienet koukerot, joihin tekstissäsi rakastuit, mutta joita ilman teksti pärjää jopa hieman paremmin. Saa ilmaa olla ja yrittää. Mainonnan suunnittelun opiskelijat katsoivat silmät suurina ja huuli väpättäen oman parhautensa ilmentymien – keinonokkelien mainostekstien – nopeaa, mutta niin kivuliasta kuolemaa opettajan käsissä.

Lähdimme harjoitteluun paloittelemaan kullannuppujamme oikein olan takaa pahamaineisten ammattilaisten neuvoin. Tullessamme takaisin kouluun, olimme monta murhaa viisaampia. Opimme ennakoimaan, mutta emme olleet ihan kylmäverisiä vielä. Keinot olivat vielä hakusessa ja kädet tahriintuivat joka kerta. Viimeisenä koetuksena oli opinnäytetyö. Kuuluisa AMK:n hampurilaispalaute unohtui viimeistään opinnäytetyöseminaareissa, kun pääsimme puukottamaan muiden töitä vielä viimeisen kerran.

Tuli työelämän aika. Untuvikot hajaantuivat kuka minnekin. Kokeneempien kollegoiden avulla opin tappamaan työni itse ilman muiden apua. En silti ole aivan kylmäverinen vielä. Toisinaan rakastan ideaani niin kovasti, että tahtoisin piilottaa sen käytännöllisyyden murhaavalta läsnäololta. Helliä sitä luonani hetken, jonka jälkeen se saisi lopettaa itse itsensä. Näinä päivinä mietin, onko raakalaismainen käytös omaa tekstiä kohtaan tehnyt minusta taitavamman vai olenko muuttunut vain suuremmaksi pessimistiksi? Näinä päivinä klo 16.30 enää mikään ei tunnu miltään. Silloin lähdetään kotiin laastaroimaan haavoja seuraavan päivän koitoksia varten.

Päivän asussa...

...jakku/jacket - Vero Moda
...paita/shirt - Gina Tricot
...housut/pants - Lindex, Affordable luxury
...saappaat/boots - Seppälä by Hanna Saren
...laukku/bag - H&M
...huivi/scarf - Pieces

***

In English:
Back in advertising school they
told us we have to eventually kill our darlings.
Not the people we love but the text we write
and adore. Cutting the unnecessary bits off acctually
does help. It's just that sometimes I fall in love with my
idea so much that the killing hurts. Every time I believe
that I've turned more cold-blooded than ever I find myself
getting hurt over a nice little but unwanted idea. At the end of
the day I feel numb. The next day I'm back in business trying
to sell my ideas and it doesn't feel that bad anymore. One day
I'll turn cold-blooded. It just didn't happen today.

***

P.S. Synttäriarvonta on yhä käynnissä!

***

4 kommenttia:

Turun Tilda said...

Olisi muuten mielenkiintoista kuulla, millainen teidän alan lopputyö on? Onko siinä esim. jokin työelämäläheinen näkökulma?

Hanstu said...

Turun Tilda: Hmm... Voisin vaikkapa tehdä tästä joku kerta kokonaisen postauksen. Mutta lyhykäisyydessään: työssä arvostetaan/korostetaan käytäntöä, eli meidän tapauksessa sitä, että suunnittelee jonkin kampanjan/kampanjakokonaisuuden. Sitä täytyy kuitenkin perustella tutkimuksella, eikä juttuja voi vain vetää hatusta :) Mutta työelämälähtöisyyttä korostetaan paljon. Kuten nyt muutenkin AMK-opinnoissa yleensäkin...

Henna said...

Hitsi, tykkään tästä asusta, kaikki sopii niin hyvin yhteen :) Voisin kyllä melkein kopioida koko jutun, silä kaapista löytyy saappaat, raita paita, musta jakku, mustat housut ja värikäs huivi, jos et pane kovin pahaksesi :)

Hanstu said...

Little M: Kopioi pois :) Ite tykkään kanssa yhdistelmästä aika paljon, joten taidan alkaa asustamaan noissa vaatteissa..!

Post a Comment