Aikamatkalla

Sain muutama vuosi sitten pari vanhaa kirjaa, jotka käänsivät veistä kauneudenkaipuisessa sielussani. Kuvat ovat rasteripisteisiä ja hieman epätarkkoja, eikä tekstikään solju, mutta silti palaan kirjojen pariin yhä uudelleen ja uudelleen. Mietin, haaveilen ja murjotan.

Harri Kalpa on koonnut kansien väliin entisen Turun loiston. Pröystäilevät tornit ja kaarevat ikkunat, puretun kirkon ja kadut, joiden nimet ovat vaihdettu aikojen saatossa poliittisesti korrektimmaksi. Muuttuva kaupunki, Turku eilen ja tänään kakkososineen on parasta, mitä 1970-luku on minulle jättänyt.

Ajatus aikamatkasta menneeseen kypsyi hiljaa, kun en tunnistanut edes kaikkia 1970-luvun kaupunkimaisemia. Päätin kuvata mielenkiintoisimmat kirjan kuvat ja laittaa ne rinnakkain nykypäivän kanssa. Jatkaa siitä, mihin Harri jäi. Tervetuloa aikamatkalle!

Lindblomin talo

Siinä se seisoi, Kauppiaskadun reunalla. Kehysti kauppatoria pröystäilevine torneineen. Lindblomin talo. Sen rakentaminen aloitettiin vuonna 1889, vaan loppuun päästiin vasta vuonna 1891. Julkisivua koristivat kuvapatsaat, korinttilaiset kaksoispylväät, ulkonemat, listat ja tornit. Taloa kutsuttiin itseoikeutetusti maamme koristelluimmaksi rakennukseksi, eikä suotta: pröystäily jatkui vielä porraskäytävien puolella. Rakennuksen omistivat kauppaneuvos Gustaf Adolf Lindblomin pojat: konsuli-Gösta ja kauppias-Karl.

Vuonna 1956 Turussa välähti: puretaan vanhanaikainen rotisko ja rakennetaan tilalle laatikkohirviö! Voimakkaista vastalauseista ja yleisestä paheksunnasta huolimatta arkkitehti Karl Viktor Reiniuksen taidonnäyte purettiin ja tilalle nousi arkkitehtitoimisto Ole & Birger Gripenbergin suunnittelema Oy Wikdlund Ab:n talo.

Vastikään saneerattu Wiklund mittelee ehostuksesta huolimatta vanhan Lindblomin talon kanssa ihan eri kisoissa. Tämä kaveri vastaa itäsaksalaista painijaa, kun neiti Lindblom hymyilee leveää (turkulaista) missihymyä. Turun taudin seuraavaa aaltoa odotellessa suljen silmäni Wiklundin kohdalla. Vahaisi edes partakarvansa.

***

Kuvat 1 & 2 kuvattu Harri Kalpan
kirjasta Muuttuva kaupunki, Turku eilen ja tänään
(1972) s. 68 ja 69.

***

In English:
My city used to be so much prettier.
The first picture was taken in the 1890's,
the second was taken in the 1970's and
the third I took today.
Why, oh why did they replace the
pretty building with an ugly box?

***

4 kommenttia:

tintui said...

Oho en olekaan ikinä nähnyt tällasia kuvia Wikkestä! Aika jännä kyllä.

Hanstu said...

tintui: Jep, meinasin pudota tuoliltani, kun näin ensimmäisen kerran kuvan vanhasta wikkestä... Olisihan se nykyään ihan eri tyylinen tavaratalo, jos puitteet olisiva noin hienot :(

Turun Tilda said...

Olipas oiva postaus! Itselläni vastaavaa ihanuus materiaalia Turun taudista edustaa ysäri kirja "Kaikkien aikoijen Turku", jonka sain kerran eräältä kiinteistövälittäjältä. Velipoika oli kuulema kirjan tekijä ja tyypillä oli laatikollinen noita kirjoja toimistonsa nurkassa... juttu taisi lähteä liikkeelle juuri noista Brahen-kadun ajoista, jolloin asustimme tuota Bryggmanin kämppää. No, kämppä lähti jalkojen alta, mutta kirja jäi ;)

Hanstu said...

Tilda: Kiitos :) Hmm.. pitäisi vertailla noita kirjoja, jos toisesta vaikka löytyisi paikkausta toisen puutoksiin. Esimerkiksi kirjassani ei lue, oliko Lindblomin talo millaisessa käytössä... Ja lisäkuvamateriaali kelpaisi myös. Viime jouluna taisi ilmestyä taas uusi vastaava kirja, jonka voisin hankkia myös :)

Aika kiva kiinteistövälittäjä, kun antoi tuollaisen aarteen sinulle. Vielä kivempaa saattoi tietenkin olla asuminen Bryggmanin kämpässä :D

Post a Comment